Nattsudd på Hasseludden


Vi har badat, vi har fått fiskpedikyr och vi har ätit sushi. Och så har vi kodat så klart! Stämningen är uppsluppen och koncentrerad på samma gång, som det enbart kan vara här på #24hbc. Mina damer och herrar, välkomna till talkshow nummer 4 och nattsudd på Hasseludden där öppna data står i fokus (parplydrinkarna uteslöts eftersom Pernilla ska köra hem) .

Obs! Som ni vet är nätet här ute  inte tipp topp. Därför kommer tidsangivelser för rubrikerna i morgon när vi kan låna Björns nät igen. 🙂

3:27 – Vinnova släpper nyhet

Med i soffan sitter Erik Borälv från innovationsmyndigheten Vinnova, och han har ett mycket roligt besked till alla som gillar öppna data.

– På Vinnova.se kan man läsa om hur det gick i vår första utlysning för öppna data. Det var ett högt söktryck så vi var tvugna att skruva upp vår budget lite grann för att visa att vi kan svara upp mot det höga intresset. 22 projekt får dela på 6 miljoner kronor!

Ett av projekten som fått finansiering är Peter Krantz, oberoende IT-konsult som sitter bredvid Erik i soffan. Han hjälper bland annat Skatteverket med att öppna bolagsdata.

– I dag sitter bolagsverket på mycket företagsdata som inte är lätta att tillgängliggöra på grund av regelverken. Å andra sidan har vi Skatteverket som har nästan lika mycket information, där finns det andra möjligheter att tillgängliggöra dem, och det är det vi ska försöka göra. Jättekul att se vad det här projektet kommer att bli.

Integriteten då?

Vad är största motståndet mot att öppna upp?

Peter: Det finns flera utmaningar. Många känner oro av rädslan att göra fel, att man råkar lägga ut för mycket eller att det var felaktig kvalitet. I offentlig sektor vill man gärna göra rätt. Och i lagstiftning i dag har man rätt som myndighet att inte göra något alls när det kommer till öppna data. Det är kanske något vi skulle behöva jobba mer med.

2012 – turning point?

Erik: Vi ser några riktigt tunga aktörer kraftsamla nu. Vi kommer nog kunna titta tillbaka på det här året som året då vi slutar prata om öppna data och gör i stället.

Anna Fagerströms #Pitchtips – inslag av TDH

Positioneringstjänster med herr Snygg

Martin Snygg från FPX (som han faktiskt precis sagt upp sig från) har kavlat upp ärmarna här på 24hbc och gör en webbshop för Gävlebocken med sitt team.

Här upplyser han er om det senaste inom kart- och positioneringstjänster.

Jonas Lejons öppna data-önskelista

Jonas Lejon, mannen med 40 projekt i luften samtidigt – ofta med öppna data i fokus – berättar vilka data han helst skulle se att myndigheterna tillgängliggör.

Här på 24hbc sätter han upp Biverkningar.se, som självklart bygger på öppen data (från Läkemedelsverket).

Nästa 24hbc, vad ska man börja fundera på nu om man ska bygga på öppna data?

Jonas: Det gäller att ha sin verktygslåda som man är familjär med, så att man har en kort startsträcka. Tänk till, vad vill du göra med datan. Bara för att man har massa data behöver inte betyda att det blir något bra. Handlar inte bara om teknik.

Martin: Och kom ihåg att ha skoj, gör det inte allt för krångligt!

Det var allt från 24hbc ikväll. Vi syns imorgon klockan 09.00.

Det här inlägget postades i Nyheter 2012. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.